Jak zrobić fasolkę po bretońsku

Rzadko kiedy spotykamy warzywo o tak wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Nadaje się znakomicie na zupy, sałatki, można z niej zrobić kotlety, dania jednogarnkowe, można jeść na zimno i na gorąco, można zrobi pure a nawet ciasto. Mowa oczywiście o fasoli.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jak zrobić fasolkę po bretońskuNie dość, że jest smaczna, to jeszcze bardzo zdrowa. Zawiera dużo cennego i wartościowego białka roślinnego, wiele witamin i składników odżywczych. Mówi się o jej właściwościach odchudzających, a nawet obniżających cholesterol. Jedni wolą szparagową, inni zaś doceniają duże ziarna Jaśka. Jedno jest pewne, każdy znajdzie swój sposób na jej przyrządzenie. Jak ugotować fasolkę szparagową wie prawie każdy, a już na pewno każda gospodyni domowa. Natomiast jak ugotować ziarenka białej fasoli tak, żeby była lekkostrawna i smaczna. Pewnie każda pani domu ma swój, sprawdzony sposób, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Otóż wystarczy ziarna fasoli moczyć przez całą noc, odcedzić, wlać nową wodę i ugotować do miękkości, ale bez przykrywki. A co zrobić z fasoli, kiedy ją już ugotujemy. W internecie jest tysiące przepisów na dania z fasoli i z fasolą.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło np jak zrobić fasolkę po bretońsku i już wyskoczy niezliczona ilość stron z recepturą na to konkretne danie. Ale co jeszcze, oprócz fasoli z kiełbasą w pomidorowym sosie, można zrobić z pysznymi ziarenkami? Można ugotować zupę fasolową z boczkiem, doskonałą na jesienne, deszczowe, chłodne dni. Ugotowana fasola doskonale nadaje się na zrobienie z niej majonezu. Wystarczy zblendować miękkie ziarenka dodając odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Należy miksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Taki majonez jest świetną alternatywą dla osób dbających o figurę. Ostatnio modne zrobiło się pieczenie ciast z wykorzystaniem wszelkich warzyw, fasola też się do tego świetnie nada, szczególnie czarna fasolka z puszki do ciasta czekoladowego. Dzięki temu, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, fasola jest ceniona w szczególności przez osoby będące na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here