Dania z ryżu są podstawą kuchni azjatyckiej – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Azjaci zjadają ryż najczęściej 3 razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Jak gotować ryż? Ryż gości w kuchni niemal bez przerwy. Czasami są to dania wegetariańskie, wręcz wegańskie, a czasami dodatkiem jest mięso. Ryż występuje w różnych daniach, w różnych konfiguracjach. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie ryżu. Tymczasem azjatyccy szefowie kuchni mają swoje sekrety dotyczące gotowania ryżu.
Jak gotować ryż?
W naszym kraju kupujemy zazwyczaj ryż w sklepie i czytamy etykietę na opakowaniu. Tam znajdujemy informację, że ryż należy gotować 10 minut, a dokładniej wrzucić do gorącej wody i gotować pod przykryciem lub bez niego. Tymczasem wielu Azjatów twierdzi, że ryż należy przed gotowaniem solidnie opłukać. W ten sposób mamy pozbyć się szkodliwych substancji które mogłyby przedostać się do naszego organizmu i nam zaszkodzić.
Ryż bowiem według niektórych źródeł jest bogaty w arsen czyli szkodliwy dla człowieka pierwiastek, którego nadmiar szkodzi. Dania z ryżu muszą być odpowiednio przyrządzone, bowiem sam ryż nie posiada żadnego smaku, jest raczej bazą dla innych smaków. W naszym kraju odpowiednikiem ryżu mogą być na przykład ziemniaki lub kasze.
W Polsce ziemniaki jako dodatek obiadowy są o wiele bardziej popularny niż azjatycki ryż
Obecnie jednak mamy dostęp do wielu sklepów zarówno stacjonarnie jak i internetowo i bez trudu możemy kupić rozmaite odmiany ryżu. Z całą pewnością niektóre z tych odmian staną się naszymi ulubieńcami. Gotowanie ryżu tylko z pozoru nie wydaje się trudną sztuką. Niektórzy kucharze gotują ryż w ten sposób, że musi on wchłonąć całą wodę. Inni wrzucają ryż do jak największej ilości wody. Każdy szef kuchni ma swoją słodką tajemnicę.
Wegetarianie i weganie mówią, że w krajach azjatyckich gdzie podstawą wielu dań jest ryż i gdzie spożywa się niewiele mięsa, zaznali niemalże raju pod kątem kulinarnym. W takich krajach dostępne są również pyszne świeże owoce takie jak ananas, papaja czy pyszne banany, które wcale nie przypominają tych sprowadzanych do Europy, które można kupić w naszych supermarketach. Kuchnia azjatycka jest niezwykle smaczna i bogata w wiele smaków. Aby w całości odkryć kuchnię azjatycką i zakochać się w niej trzeba odwiedzić tamten rejon świata. Dopiero wtedy będziemy mogli powiedzieć 100%, że poznaliśmy tamtejszą kuchnię. Warto zadbać o dobre układy z tamtejszymi szefami kuchni i podpytać ich o miejscowe sekrety.