Jak gotować ryż?

Dania z ryżu są podstawą kuchni azjatyckiej – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Azjaci zjadają ryż najczęściej 3 razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Jak gotować ryż? Ryż gości w kuchni niemal bez przerwy. Czasami są to dania wegetariańskie, wręcz wegańskie, a czasami dodatkiem jest mięso. Ryż występuje w różnych daniach, w różnych konfiguracjach. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie ryżu. Tymczasem azjatyccy szefowie kuchni mają swoje sekrety dotyczące gotowania ryżu.

Jak gotować ryż?

Jak gotować ryż?W naszym kraju kupujemy zazwyczaj ryż w sklepie i czytamy etykietę na opakowaniu. Tam znajdujemy informację, że ryż należy gotować 10 minut, a dokładniej wrzucić do gorącej wody i gotować pod przykryciem lub bez niego. Tymczasem wielu Azjatów twierdzi, że ryż należy przed gotowaniem solidnie opłukać. W ten sposób mamy pozbyć się szkodliwych substancji które mogłyby przedostać się do naszego organizmu i nam zaszkodzić.

Ryż bowiem według niektórych źródeł jest bogaty w arsen czyli szkodliwy dla człowieka pierwiastek, którego nadmiar szkodzi. Dania z ryżu muszą być odpowiednio przyrządzone, bowiem sam ryż nie posiada żadnego smaku, jest raczej bazą dla innych smaków. W naszym kraju odpowiednikiem ryżu mogą być na przykład ziemniaki lub kasze.

W Polsce ziemniaki jako dodatek obiadowy są o wiele bardziej popularny niż azjatycki ryż

Obecnie jednak mamy dostęp do wielu sklepów zarówno stacjonarnie jak i internetowo i bez trudu możemy kupić rozmaite odmiany ryżu. Z całą pewnością niektóre z tych odmian staną się naszymi ulubieńcami. Gotowanie ryżu tylko z pozoru nie wydaje się trudną sztuką. Niektórzy kucharze gotują ryż w ten sposób, że musi on wchłonąć całą wodę. Inni wrzucają ryż do jak największej ilości wody. Każdy szef kuchni ma swoją słodką tajemnicę.

Wegetarianie i weganie mówią, że w krajach azjatyckich gdzie podstawą wielu dań jest ryż i gdzie spożywa się niewiele mięsa, zaznali niemalże raju pod kątem kulinarnym. W takich krajach dostępne są również pyszne świeże owoce takie jak ananas, papaja czy pyszne banany, które wcale nie przypominają tych sprowadzanych do Europy, które można kupić w naszych supermarketach. Kuchnia azjatycka jest niezwykle smaczna i bogata w wiele smaków. Aby w całości odkryć kuchnię azjatycką i zakochać się w niej trzeba odwiedzić tamten rejon świata. Dopiero wtedy będziemy mogli powiedzieć 100%, że poznaliśmy tamtejszą kuchnię. Warto zadbać o dobre układy z tamtejszymi szefami kuchni i podpytać ich o miejscowe sekrety.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here