Jak zrobić sos winegret

Z octem, musztardą albo z sokiem cytryny. Gotowy albo zrobiony własnoręcznie. Do sałatki greckiej, ale nie tylko. Podpowiadamy, jak zrobić sos winegret pasujący do prawie każdej sałatki.

Jak zrobić sos winegret?

Jak zrobić sos winegretSos winegret to król lekkiej kuchni. Swoim smakiem uszlachetni większość sałatek, bez względu na rodzaj użytych warzyw. Bogaty w smaku, różnorodny w zależności od użytych dodatków wzmacnia smak nie tylko dietetycznych dań. Jak zrobić sos winegret samodzielnie? Przepis zna każdy miłośnik gotowania, i co ciekawe każdy ma swoją metodę. Ale bez względu na przepis, ważnych jest kilka składników. Jak zrobić sos winegret i czego nie może w nim zabraknąć? Przede wszystkim oliwa i czosnek. Warto jednym rozciętym ząbkiem czosnku nasmarować miskę, w której przygotowujemy nasz dip. Dzięki temu przejdzie on charakterystycznym aromatem, ale nie zdominuje całości. Do naczynia wlewamy ocet lub sok z cytryny (to, co dodamy do sosu zależne jest od indywidualnych smaków), i przy użyciu trzepaczki do jajek mieszamy z solą. Pieprz nie występuje w klasycznym przepisie, więc dodawanie go zależy od naszych kubków smakowych. Na tym etapie ważne jest, aby nie dodawać oliwy. Jej brak decyduje o tym jak zrobić sos winegret bez grudek. Kawałki soli nie rozpuszczają się bowiem w tłuszczu.

Co warto dodać do sosu?

Można za to dodać musztardy, która przełamuje ostry, wytrawny smak dipu. Kiedy wymieszamy już ocet z musztardą i przyprawami – czas na oliwę. Dodajemy ją partiami, po trochu ciągle mieszając, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Gotowy sos można użyć do dowolnych sałatek. sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej, ale przebojem zdobył polskie stoły. Oprócz sałat, z powodzeniem jest stosowany do kurczaka i jako smarowidło do wytwornych kanapek. Często spotkać go można w mniej klasycznym wydaniu. Jak zrobić sos winegret na słodko? W miejsce musztardy wystarczy użyć miodu. Miód rozcieramy z solą i octem nieco mocniej niż musztardę ze względu na konsystencję. Takie wydanie popularnego dressingu świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here