3 pomysły na czekoladowe dekoracje wypieków

0
1271

Idealny deser powinien nie tylko dobrze smakować, ale także dobrze wyglądać. Dekorowanie wypieków nie jest trudne, a może przynieść wiele frajdy i satysfakcji. Oto 3 propozycje, jak uatrakcyjnić wygląd ciast, tortów i ciasteczek, dodając im jeszcze więcej czekoladowego smaku.

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i może stanowić „kropkę nad i” niejednego wypieku. Aby wykonać idealną polewę potrzebne będą:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 150 g dobrej czekolady, np. czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

Śmietanę należy zagotować z cukrem, a następnie dodać do niej pokruszoną czekoladę, a potem mieszać do momentu uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Warto pamiętać, aby wylewać na ciasto jeszcze ciepłą polewę, co ułatwi jej rozprowadzanie po wypieku. Szczegółowe wskazówki, dotyczące wykonania idealnej polewy czekoladowej znaleźć można na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.

Czekoladowa bita śmietana

Przygotowanie czekoladowej bitej śmietany jest bardzo łatwe, jednak warto zacząć je odpowiednio wcześniej. 400 ml śmietany kremówki należy rozpuścić ze 150 g czekolady – doskonale sprawdzi się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel lub czekolada mleczna E.Wedel. Kiedy składniki połączą się w jednolitą, gęstą masę, należy odstawić ją do ostygnięcia, a następnie umieścić na noc w lodówce. Po tym czasie pozostaje już tylko ubicie śmietany – ze względu na dodatek czekolady może to potrwać nieco dłużej niż zwykle, jednak efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart.

Plastyczny lukier kakaowy

Do wykonania plastycznego lukru potrzebne są składniki takie jak:

  • żelatyna,
  • glukoza,
  • woda,
  • cukier puder,
  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel.

W 50 ml gorącej wody należy rozpuścić żelatynę, a następnie dodać glukozę. Do przesianej z kakao części cukru pudru należy powoli wlać wcześniej przygotowaną żelatynę i wymieszać, a kiedy masa zacznie gęstnieć – zacząć zagniatać i stopniowo dodawać pozostały cukier. Gotową masę wystarczy rozwałkować na posmarowanym tłuszczem blacie. Możliwości, jakie daje plastyczny lukier ogranicza tylko wyobraźnia – może służyć zarówno do obłożenia ciasta, jak i tworzenia różnorodnych figurek i elementów dekoracyjnych, dzięki czemu wypieki kusiły będą nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również atrakcyjnym wyglądem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here