Kawa Lavazza

Znalezienie kawy idealnej jest bardzo trudne. Jeśli wyjdziemy poza typowe rozpuszczalne i mielone kawy, będziemy w szoku jak wiele czynników wpływa na finalny smak filiżanki naszego ulubionego napoju. Począwszy od gatunku kawy, jej pochodzenia, stopnia palenia, a na sposobie przygotowywania kończąc, każdy czynnik będzie mógł zaważyć na uzyskaniu idealnego smaku i wydobyciu pełnego potencjału ziaren. Z tego powodu warto zaufać firmie, która o kawie wie wszystko. Kawa Lavazza posiada ponad 100-letnią historię i jest jedną z najbardziej rozpoznawanych marek na rynku. Z tego powodu sięgając po jej produkty, możemy być pewni ich wysokiej jakości.

Jaki gatunek kawy wybrać? – Arabica vs Robusta

Arabica uprawiana jest głównie w Afryce i Południowej Ameryce. Cechuje się łagodnym smakiem, w którym często można wyczuć słodkie nuty. Posiada również niewielką zawartością kofeiny.

Robusta dominuje w Azji, do jej największych producentów należą: Indie, Indonezja i Wietnam. Smak Robusty jest zdecydowanie ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Niekiedy może pozostawiać po sobie gorzki posmak. Robusta zawiera także zdecydowanie więcej kofeiny niż Arabica.

Zarówno Arabica, jak i Robusta posiadają swoje wady i zalety. W zależności od tego czego oczekujemy powinniśmy wybierać kawy z większą zawartością poszczególnych ziaren. W asortymencie kaw Lavazza znajdziemy zarówno kawy ze 100% Arabiki, jak również jej mieszanki z Robustą, co umożliwia nam znalezienie swojego ideału.

Stopień palenia – czy jest ważny?

Stopień palenia kawy odgrywa kluczową rolę w wydobyciu z ziaren niepowtarzalnego smaku i aromatu. Kawa Lavazza posiada trzy stopnie palenia: jasny, średni, i mocny. Kawy jasne są delikatne i łagodne. Zachowują również swoją naturalną kwaskowość. Dzięki paleniu średniemu możemy osiągnąć idealny balans smakowy, pomiędzy kwaskowatością, a wyczuwalnym aromatem. Ich smak jest nadal delikatny, ale utrzymuje się zdecydowanie dłużej niż w przypadku kaw jasnych. Kawy mocno palone cechują się mocnym aromatem. Wyczuwalne są w nich nuty czekolady i orzecha. Co więcej towarzyszy im wyraźna goryczka.

W zależności od tego jaką kawę Lavazza wybierzemy możemy być pewni, że producent dołożył wszelkich starań, aby moc palenia była optymalnie dobrana zarówno do gatunku ziaren, jak również finalnego efektu, który zamierzał osiągnąć.

Jakie ziarna do jakiego rodzaju kawy

Przed zakupem odpowiednich ziaren warto sprawdzić do jakiego rodzaju kawy są polecane. Ziarna które idealnie sprawdzą się w przygotowaniu espresso niekoniecznie będą odpowiednie do latte lub cappuccino. Każda kawa Lavazza posiada specyfikację, do jakiego rodzaju kawy jest dedykowana. Dzięki temu unikniemy rozczarowań i zmarnowanych pieniędzy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here