Jak zrobić lasagne

Przejście na dietę wegetariańską wielu osobom kojarzy się z ogromnymi wyrzeczeniami i z rezygnacją z ulubionych potraw. Jednak wcale nie musi tak być. Warto dokładnie zaplanować sobie cały proces i znaleźć odpowiednie przepisy. Może to znacznie ułatwić rozpisanie konkretnego jadłospisu, który równocześnie będzie doskonale zbilansowany. Nie powinno stanowić to większego problemu jeśli dowiemy się jakie nowe źródła makroskładników możemy wprowadzić. Powinniśmy określić jak zrobić lasagne w wersji wegetariańskiej.

Jak zrobić lasagne?

Jak zrobić lasagneJest to dość szybkie danie, które daje na ogromne możliwości wykorzystania wielu produktów. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub dowolny inny posiłek. Wystarczy, że odpowiednio dopasujemy porcję biorąc pod uwagę ogólną kalorykę. Podstawą jest określenie czym możemy zastąpić mięso. Mamy tu do wyboru wiele opcji. Jednak najbardziej wygodne może okazać się tofu. Po odpowiednim podsmażeniu uzyska zbliżoną strukturę. Wystarczy, że odrobinę je rozdrobnimy i użyjemy przypraw przeznaczonych do mięs. Da nam to doskonały smak, który pozwoli zachować spójność całej potrawy. Innym rozwiązaniem są rośliny strączkowe. Możemy wykonać z nich wegańskie wersje kotletów lub pieczeni. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki mogą z powodzeniem imitować mięso. Warto testować różne rozwiązania. Jednak równie dobrze możemy postawić na same warzywa. Jednak tu powinniśmy sięgać po bardziej sycące warianty. Dzięki temu zachowamy wymaganą kalorykę, która pozwoli nam wpasować danie w cały jadłospis. Bez obaw możemy używać również wegańskich odpowiedników serów lub ich standardowych wersji wykonanych z mleka zwierząt.

Jakie sosy wykorzystać?

Wszystkie sosy również możemy przygotować bez większych trudności. Warto testować różne połączenia i na tej podstawi określać co najbardziej nam odpowiada. Pozwoli nam to uzyskać przepis dostosowany do indywidualnych preferencji. Jest to niezwykle ważne i znacznie ułatwi wytrwanie w nowej diecie. Możemy również zwrócić uwagę na proporcje poszczególnych makroskładników. W każdym posiłku powinny znajdować się trzy grupy związków. Tylko wtedy będzie pełnowartościowy. Węglowodany pozyskamy w dużej ilości z warzyw. Z tego powodu nie musimy się o nie martwić. Uwagę warto zwrócić na białko. Tu niezbędne jest użycie roślin strączkowych. Inną opcją są oczywiście sery. W diecie wegetariańskiej dopuszcza się spożywanie nabiału i jajek. Dzięki temu nie będziemy mieć problemu z zapewnieniem aminokwasów oraz podstawowych tłuszczy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here