jak ozdobić tort

Ozdabianie tortów to prawdziwa sztuka. Profesjonaliści zaskakują nas często niesamowitymi dekoracjami, których nie powstydziłby się autentyczny artysta rzeźbiarz czy malarz. Dziś można kupić torty, które przypominają wyglądem małe dzieła sztuki. zdobienia są bardzo precyzyjne, kreatywne i przepiękne. Oczywiście bardzo trudno przygotować w domu tort, który przypominałby ten zakupiony w cukierni, ale nie jest to niemożliwe. Jeśli dysponujemy umiejętnościami plastycznymi czy manualnymi, lubimy piec i dekorować, oraz mamy odpowiednią ilość czasu, możemy wyczarować w domu prawdziwe tortowe dzieła. Jak ozdobić tort, aby wywołał zachwyt domowników. Oto kilka sprawdzonych sposobów.

Narzędzia do ozdabiania tortu

jak ozdobić tortNie są nam potrzebne wymyślne urządzenia. Profesjonaliści wspomagają się wprawdzie licznymi gadżetami, ale w domowych warunkach zdecydowanie wystarczy kilka najbardziej podstawowych narzędzi. Na pewno przyda się worek cukierniczy, czyli szpryca. Raczej trudno nam będzie się bez niej obejść, ponieważ umożliwia szybkie i bardzo efektowne dekorowanie. Przed jej zakupem należy zastanowić się nad tym, czy planujemy w przyszłości częściej produkować domowe wypieki czy ma to być sporadyczna rozrywka. Jeśli optujemy za drugim wariantem, w zupełności wystarczy nam niewielki worek cukierniczy i podstawowy zestaw końcówek do szprycowania. Jest to niewielki wydatek, a można wykorzystać szprycę wielokrotnie. Natomiast, jeśli zamierzamy częściej zdobić torty, przyda się bardziej zaawansowany sprzęt. Dobrze sprawdzi się duży, przynajmniej 3 litrowy worek cukierniczy oraz spory zestaw końcówek. Worek może być wykonany z materiału lub folii. Ten materiałowy będzie trwalszy. Można go śmiało myć w zmywarce lub ręcznie. Dobrym sposobem jest również zakup zestawu worków jednorazowych. Wówczas oszczędzimy sobie zmywania. Zużyty worek po prostu wyrzucamy, a następnym razem używamy nowego egzemplarza. W zestawie kupmy nawet 100 worków, więc jest to dobra inwestycja.

Końcówki do szprycy

Jeśli chodzi o końcówki do szprycy, to najlepiej zainwestować w porządny zestaw z dodatkowymi adapterami, które umożliwią dopasowanie do każdego worka cukierniczego. Taki komplet składa się z kilkunastu końcówek. Dają one w zasadzie nieograniczone możliwości dekorowania. Za ich pomocą stworzymy przeróżne kształty i desenie. Jest to tez jedna z najłatwiejszych metod zdobienia, ponieważ w razie niepowodzenia można po prostu zlikwidować dekoracje i zrobić ją od początku.

Jak ozdobić tort?

Aby ładnie i estetycznie szprycować tort, należy najpierw odpowiednio się przygotować. Po pierwsze musimy przyrządzić krem, który będzie miał optymalną konsystencję. Do dekorowania najlepiej sprawdzi się ten o dość zwartej i gęstej teksturze, ponieważ łatwo da się wyciskać, ale nie będzie spływać z wypieku. Można użyć kremu maślanego lub lukru królewskiego. Dobrze też sprawdzi się bita śmietana z dodatkiem mleka w proszku i żelatyny oraz czekoladowy ganach. Przed dekorowaniem warto porządnie schłodzić tort, aby był stabilny- najlepiej na całą noc zostawić go w lodówce. Dobrze też, jeśli pokryjemy tort wstępną, bardzo cienką warstwą kremu, aby związać okruchy. Wówczas kolejne warstwy zapewnią pełne krycie i żadna z warstw biszkopta nie będzie przebijać na zewnątrz.

Dekorowanie tortu

Tak przygotowany tort można szprycować, nadając mu wymarzony wygląd. Wymaga to nieco wprawy i cierpliwości, ale ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Tutaj przydać się może specjalne patera obrotowa. Dzięki niej możemy dekorować znaczni sprawniej i dokładniej. Torty w eleganckim minimalistycznym stylu wystarczy pokryć kilkoma girlandami lub ślimaczkami i ozdobić świeżymi kwiatami lub owocami. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej ekstrawaganckiego lub nowoczesnego, możemy poszaleć z kolorami. Za pomocą barwników spożywczych krem można zabarwić na dowolny kolor tęczy. Stworzymy w ten sposób piękne, barwne dekoracje np. kwiaty, listki, ornamenty, a nawet postacie. Ostatnio na topie są torty marmurkowe lub cieniowane- wygląda to bardzo efektownie i profesjonalnie, a wykonanie nie jest wcale skomplikowane. Wystarczy użyć kilku odcieni tego samego koloru i szprycować je obok siebie w odpowiedniej kolejności.

Polewy do tortu

jak ozdobić tortDo szprycowania nadają się również torty oblane rozmaitymi polewami. Mogą to być polewy czekoladowe, lukry bądź polewy z serka śmietankowego. Ważne, aby pozwolić polewie dobrze zastygnąć, inaczej dekoracje po prostu spłyną z tortu. Delikatnym ornamentowym można również wykończyć tzw. nagie torty, które nie są niczym pokryte. Wszystkie warstwy biszkopta i kremu, którym jest on przełożony są widoczne i same w sobie stanowią dekorację. Taki wypiek wystarczy oprószyć pudrem lub drobnym cukrem (może być kolorowy) i ozdobić kilkoma kleksami kremu na szczycie. Dekoracji dopełnią żywe lub cukrowe kwiaty i owoce.

Jeśli nie mamy cierpliwości do szprycowania całego wypieku, można udekorować jego boki dowolną posypką i ozdobić kremem jedynie górną warstwę. Do posypania nada się idealnie posiekana czekolada, maczek cukrowy, pokruszone ciastka, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, a nawet okruszki biszkopta.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here